Kivitelezés

Mielőtt kicsomagolja a köveket és elkezdi a ragasztást, kérjük, figyelmesen olvassa végig az alábbi útmutatót, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

 

Kivitelezés, karbantartás

A kövek felragasztásához burkoló szakemberre van szükség, ezért kérjük vásárlóinkat, hogy csak ilyen szaktudással és gyakorlattal bíró szakembereket válasszanak az Everest díszburkolatok felragasztásához. Kérjük feltétlen mutassák meg nekik ezt a dokumentációt a burkolás megkezdése előtt , és kövessék a gyártói instrukciókat felhasználás és biztonság tekintetében.

Felületek

A falfelületet teljes körűen át kell vizsgálni. A különböző falfelületek (tégla, vakolt fal, gipszkarton stb.) különböző előkészítést igényelhetnek. A felületnek simának, egyenletesnek és szerkezetileg megfelelőnek kell lennie. Fontos, hogy vizsgálják meg a falfelület teherbíró képességét, vessék össze az Everest díszkőburkolat csomagolásán szereplő négyzetméterenkénti súlyával, amennyiben szükséges, használjanak egyéb megerősítéseket a falban, illetve a ragasztott felületeken. Ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjék csak olyan ragasztót válasszanak, amelyek összhangban vannak mind a falfelülettel, mind az Everest díszkőburkolattal. Általánosságban elmondható, hogy minden olyan ragasztóanyag, illetve ragasztási technika megfelelő, ami a természetes kövek felhelyezésekor is elfogadott.

Falfelület előkészítése

Győződjön meg róla, hogy a falfelület teljesen sima, tiszta és pormentes. Amennyiben szükséges első lépésben javasoljuk, hogy a falra 1 réteg alapozót vigyen fel, így biztosítva a megfelelő tisztaságot. (Pl. Ceresit R766).

 

Ragasztók

Az Everest számos ragasztót tesztelt és használt a díszkőburkolatok ragasztásakor.  Nem javasoljuk egyik típus és egyik márka használatát sem egy másik gyártó, vagy típus javára, kérjük keressék az alternatív lehetőségeket és hasonlítsák össze a fentiekkel. A gyártói dokumentációkban megtalálják, hogy az adott típusok közül melyek alkalmasak kül- illetve beltéri használatra. Kérjük, vegye figyelembe a száradási időt, a nagyobb felületek telepítése esetén alkalmazza a szakaszos felhelyezést.

 

Ragasztandó elemek előkészítése, megfelelő minta meghatározása

A tiszta, alapozóval lekent falfelületre vékony réteg flexibilis csemperagasztót vigyen fel (Pl. PIRAMIS), így biztosítva az egyenletesen sima falfelületet és megfelelő tapadást a betonelemek ragasztásához. Amennyiben szükséges a felületet hálóval is megerősítheti (gipszkarton, egyéb sima felületek esetén javasolt). Várja meg, míg egy kicsit megszárad a ragasztó (kb. 15-20 perc)

Csomagoljon ki 1-2 doboz dekorbetont, gondolja át a felragasztás előtt a kívánt mintát. Lehetséges, hogy egyes betonelemek még enyhén foltosak a nedvesség miatt, amit a biztonsági habfólia okozhat, néhány óra múlva ki fognak száradni. A köveket tiszta kézzel vegye ki a dobozból és győződjön meg róla, hogy a kövek sérülésmentesek.

Felhelyezés 

Javasoljuk, hogy alulról felfelé haladjon és soronként rakja az elemeket. Vigye fel a már előkezelt falra a szükséges mennyiségű ragasztóanyagot (akár 1cm vastagon is), majd illessze a helyére a megfelelő betonelemeket.

Felhelyezés közben ragasztóanyag, kosz kerülhet a betonelemre, amit lehetőleg azonnal, száradás előtt nedves tiszta szivaccsal töröljön tisztára. Ilyenkor a nedvesség miatt foltos lesz a kő, azonban hamar kiszárad és nem marad foltos. A követ kizárólag vizes szivaccsal, ronggyal törölje, mellőzze a tisztítószereket.

Javasoljuk, hogy a felrakás közben többször ellenőrizze, hogy vízszintben vannak-e a kövek. A betonelemek között nem szükséges hézagot hagyni, az elemek tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Fugatartót használhat, de nem szükséges. Száradás után nem kell fugázni a köveket.

       

Vágás

A betonelemek vágására használjon szegmentált gyémánt vágókorongos vizes csempevágógépet a megfelelő eredmény elérése érdekében. Jelölje be a vágni kívánt részt, majd lassan, de folyamatosan vágja át a követ.

A vágás után egy vödör tiszta vízbe mártsuk bele az elvágott kő felhasználni kívánt felét, hogy megtisztítsuk a rárakódott vizes kőportól. Töröljük szárazra. Az elvágott élét pedig kisszemcsés csiszoló papírral (Pl. K80-as) csiszoljuk meg.

   

Fugázás

Az Everest díszkőburkolat nem igényel fugát, mivel a kövek úgy lettek kialakítva, hogy azok tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, amennyiben azonos termékcsaládból választanak.

Homlokzatra történő telepítés

Abban az esetben, ha az épület külső fala még nem rendelkezik szigeteléssel, úgy javasoljuk az XPS, EPS vagy grafitos szigetelés használatát hálóval történő erősítéssel. Ezekre a felületekre felrakható az EVEREST DEKORBETON  40kg/m2 súlyhatárig. Figyelem, csak felületkezelt köveket tegyen kültérre!

Tisztítás

Az Everest díszkőburkolatok nagyobb figyelmet igényelhetnek a tisztítás, portalanítás során, mivel a por felhalmozódhat a kiálló felületeken. A mindennapos takarítás során kérjük, használjon portalanító kendőt, vagy száraz szövetet. Rendszeres takarításra mikroszálas kendőt ajánlunk, mellyel a port egy enyhe mozdulattal kell letörölni. Alapos takarítás esetén használjon súrolószer és vegyszermentes általános tisztítószert. Ebben az esetben javasoljuk vízpermetező használatát, amelybe csak nagyon kevés tisztítószert tegyen. A vízpermetezőből permetezzen a mikroszálas törlőkendőre, majd azzal törölje át a felületet. Szükség esetén száraz kendővel törölje át a köveket. A köveket savas hatású tisztítószerrel tisztítani tilos.

Karbantartás

Minden színezett anyag és folyadék kölcsönhatásba léphet a díszkövekkel, ami visszafordíthatatlan változásokat okozhat a kövekben vagy azok felületén. Ahhoz, hogy meghosszabbítsa a terméktartósságát, követnie kell néhány, a józan észt alapul vevő általános szabályt, ami magára a termék anyagára vonatkozik. Az Everest díszkőburkolatok extrém módon ellenállnak a használatnak és a külső behatásoknak, azonban a felület tartósságát nagyban befolyásolja a kövek igénybevétele. Az éles, hegyes tárgyak nyomot hagyhatnak a díszkövek felületén.

 

Az Everest díszkőburkolatok tonalitásukat tekintve valamelyest eltérhetnek egymástól. Ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérje, kérjük bontson több dobozzal és felhelyezéskor használjon ezekből a dobozokból véletlenszerűen.